Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyéb módszerek: Sasvári Éva: Kegel - Kriston intim torna szakmai kritikája

2012.11.27

http://www.kornotorna.hu/

 Sasvári Éva:

 

 "Kegel – Kriston intim torna kritikája

KEGEL-GYAKORLATOKRA épülő, intim torna módszer és a KRISTON INTIM TORNA főbb jellemzőinek szakmai összehasonlítása a nemzetközi - Evidence Based Medicine and Physical Therapy - szakirodalmakra és klinikai gyakorlatra, kiemelten Kari Bo at al.: Physical Therapy for the Pelvic Floor - Bridning Science and Clinical Practice - c. szakmai kiadványra alapozva (Szakmai "objektív" válaszként az intimtorna.hu honlapon lévő Kriston módszer -> Kegel torna: "Objektív tények a gát izmait erősítő módszerekről és gyakorlatokról" című értekezés tartalmaira!)

A módszerek egészségügyi, szakmai eredete, tartalma, eredményessége, alkalmazása, oktatása

1. Kegel-gyakorlatokon alapuló gátizomtorna, intimtorna módszer Dr. Arnold Kegel szülész-nőgyógyász által, az 1950-es évektől alkalmazott "pelvic floor muscle training - medencefenéki izom tréning" módszer (laikus,magyaros fordításban medencealapi izom tréning), az inkontinencia gyógyítását szolgálta. Az 1948-ban, Dr. Kegel - a kismamák szülés utáni vizeletinkontinenciáját gátizomtornával gyógyító módszer - első tudományos publikációja kapcsán a világ egészségügyi szakmai hálózata őt tekinti a módszer megalkotójának! Miután a Kegel módszer többirányú hasznossága tudományos vizsgálatokkal is bebizonyosodott, későbbiekben a szexuálterápia is átvette és alkalmazta a női orgazmuskészség fejlesztésére és a férfi potenciális képességek zavarainak megoldására. Így két irányban fejlődött tovább, amely klinikai vizsgálatokról, tapasztalatokról számos egészségügyi és szexuálterápiai tanulmány, publikáció, valamint a laikus nagyközönség számára is íródott könyv jelent meg - főleg Amerikában - az 1980-as évektől egyre nagyobb számban. Hazánkban - az egészségügyi szakirodalmakon kívül - a Kegel gyakorlatok leírása először 1986-ban jelent meg a nagyközönség számára, az "INTIM" c. szexuálpszichológiai ismeretterjesztő lap májusi számában, melyet Esztergomi László szexuálpszichológus szerkesztett.

Az alap Kegel-gyakorlatok módszere 4 db, a záróizmok lassú,megtartott (állóképesség fejlesztés), maximális erős (erőfejlesztő) és gyors (gyorsaságfejlesztő) összeszorításából, a medencefenékizomzat megemeléséből ( Kegel-lift gyakorlat) álló egyszerű gyakorlatsor, amely fokozatosan emelkedő ismétlésszámmal, a napi 150-200 szorítás fokozatos elérését határozza meg, négy hónapon keresztül való gyakorolással az eredményesség eléréséhez. Nem a vizeletelzárás gyakorolása, amely próbaként való 2-3-szori ismétlése, csupán a záróizmok működőképességének ellenőrzésére és megérzésére szolgál! A módszer eredményessége, a Kegel által megalkotott mérőeszköz, a"hüvelyi szorítóerő" mérésével is igazolt volt.

A "gátizomtorna" olyan medencefenéki izom tréningmódszer , amelyet a Kegel-gyakorlatok alapján, egyes vonatkozásokban továbbfejlesztve, az Evidence Based Medicine (EBM) I.A ajánlás - a legmagasabb szintű - kategóriába sorolnak az inkontinencia rehabilitációjában. Így alkalmazzák - a legmegbízhatóbb tudományos bizonyítékokon alapulóan - , a nemzetközi egészségügyi gyógyító-megelőző gyakorlatban világszerte - az USA-tól, Japánon, az európai országokon át Ausztráliáig, "pelvic floor muscle training" - PFMT megnevezéssel - valamint gáti reedükációnak, vagy kontinencia tréningnek is neveznek a francia, vagy a német változatban. Módszertanuk tudományos alapját mégis"egységesen" a funkcionális anatómia, neurológia, idegélettan képezik, azaz a záróizmok, gátizmok és medencefenéki izmok beidegzés szerinti működtetése, valamint a több évtizedes tapasztalatokkal bővülő nemzetközi szakirodalom, klinikai gyakorlat és fizioterápiás protokollok határozzák meg!

Az adatbázisok közül az EBM szempontjából kiemelten fontos a Cochrane Library. A Cochrane-együttműködés(CE) olyan, nem profitérdekelt nemzetközi szervezet, amelynek célja, hogy egészségügyi kérdésekben a legmegbízhatóbb információkat, randomizált vizsgálati anyagokat, szisztematikus összefoglalókat gyűjtse, frissítse, naprakészen tartsa és terjessze.

Az intim izmok orvosi neurológiai törvényszerűségeinek, csak(!) a beidegzés szerinti mozgathatóságának rövid lényege, hogy a záróizmok - húgycső külső záró , hüvely körüli, végbélzáró - differenciáltan nem, csak egyszerre tudnak működni az emberi testben, így nőknél, férfiaknál, gyermekeknél egyformán! Ennek alapján a záróizmok önállóan nem erősíthetők, valamint a gátizomzattal egyetemben oldalra kimozdításuk sem lehetséges! Ezért a gyakorlatsorok sem lehetnek túlvariáltak, mert objektív okok alapján nem kivitelezhetők! A legújabb nemzetközi klinikai módszertani tendencia is a medencefenéki izmokkal funkcionálisan együttműködő, a medencetájéki mélyizmokkal való, funkcionálisan együttes erősítést célozza, és nem az izomműködtetés Kriston-féle erőltetett széttagolását. Igy a Kegel-gyakorlatokra alapozott gátizomtorna módszer megérthető, pontosan megérezhető mindenki számára, könnyen elsajátítható, hatékony, egyszerű gyakorlarsorból áll, és teljes egyértelműségénél fogva nem indukál hibás gyakorlat végrehajtásokat, káros mozgáselemeket. Hazánkban a szakképzett oktatókat azon gyógytornászok képviselik, akik a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Fizioterápia Szak speciális továbbképzésében részesülnek.

Eredményessége kórházi műszeres vizsgálatok, mérések alapján bizonyított, amely szerint a "hüvelyi szorítóerő", azaz a medencefenéki izom ereje, átlagban mintegy háromszoros, 285% fejlődést tud elérni, állóképessége, azaz megtartóereje( az összeszorítás mp-ben mért megtartása), mintegy ötszörös, 485% fejlődést tud elérni 10 hét alatt.

Az egyes egyéneknél elérhető eredményesség sok mindentől függ, de elsősorban a gyakorlatok megértésétől és az érintettek megfelelő gyakorolási készségétől! Így általánosságban egyetlen egy módszer sem mondhatja el magáról, hogy 100%-os gyógyulási sikert tud elérni! További lényeges momentum, az egyén és intim izomzata erejének alapállapota, amihez az alapgyakorlatokat fejlődő tendenciával meghatározottan kell igazítani! Így a "személyreszabottság" csakis, vagy műszeres, objektív "hüvelyi szorítóerő" mérés alapján, vagy a szubjektíven tapasztalt, egyéni izomműködtetési "teherbírás", az elfáradás figyelembe vétele alapján határozható meg!

Csak egy laza felszínes kérdőív alapján megítélt "személyreszabottság" megállapítása szakmailag komolytalan! Lényeges megtalálni az egyén számára legbiztosabb és legkifejezettebb izomműködtetési érzeteket adó 1-2 testhelyzetet (oldalt, vagy hátonfekvés, ülés) is. Ezért van szükség a gyakorló órákra, hogy ez , valamint a terhelés rugalmas, egyéni fejlődése kiderülhessen, és az egyéni felmerült problémák, a gyakorlatok "biztos jólvégzése" is folyamatos szakmai figyelmet kapjanak! Ez a személyreszabottság! A lényeg, naponta elvégezni az adott egyszerű gyakorlatsort, akár részletekben is, fejlődő ismétlésszámmal, de elvégezni bárhol, mert a ceremónikus esti nekikészülődés sokszor nem tud létrejönni, elmarad ma is és holnap is, és így nem is érhető el a megfelelő erősödés! Ülő helyzetben is bátran lehet gyakorolni, amint azt a nemzetközi gyakorlatban is alkalmazzák, főleg az egészséges, megelőzés céljából tornázóknak, kivéve a középsúlyos, II. fokú stresszinkontinenciától szenvedőket ! Semmilyen tudományos vizsgálat nem bizonyítja, hogy káros az ülő helyzet, mint terhelt testhelyzet! A fekvő helyzet azoknál ajánlott a gyakorolás kezdetén, akiknek nagyon gyenge a gátizomzata, és a gravitáció kikapcsolásával így könnyítettebbé válik a medencefenék megemelkedése és erősödése. A nemzetközi klinikai gyakorlat is az egyéni alapállapothoz alakított rugalmassággal dolgozik, melynek kialakításában nagy szerepe volt és van, a világszerte elismert Kari Bo norvég gyógytornász-testnevelő tanárnak, aki az 1970-es évek eleje óta végzi kutató és gyógyító munkáját, és ma már a fizioterápia professzora!

Számos klinikai vizsgálat bizonyítja a hüvelyi súlyok (lásd:
www.ladypower.hu ), vagy a hüvelyi, ( férfiak számára anális) szondával ellátott, un. biofeedback ( hanggal, vagy fénnyel visszajelző) medencefenéki izmokat, gátizmokat erősítő készülékek eredményességét is (lásd pl.:www.mivelle.hu . A hüvelyi súlyok is EBM I.A ajánlás kategóriába tartoznak a stressz inkontinencia rehabilitációja vonatkozásában. Alkalmazásuk mindenképpen ajánlott azon esetekben, ha valaki nem érzi a medencealapi izmai megfelelő mozdítását.. A súlyok "akaratlanul" is összehúzásra késztetik azokat, mert egyébként kicsúsznak a hüvelyből, és így tudatosulni tud az akaratlagos működtetés, és megérezhető egyúttal a záróizmok, gát- és medencealapi izmok természetes, beidegzés szerinti "összműködése"! Semmilyen klinikai vizsgálati bizonyíték nincs azok hüvelyfal károsító hatásáról, vagy akár aranyér előidézéséről!

A Kegel-gyakorlatokra alapozott gátizomerősítő, intim torna módszer az egészségügyben akkreditált módszer, melynek részét képezik a kapcsolódó anatómiai, kórélettani, idegélettani, egészségügyi, egészségnevelési elméleti ismeretek és életvezetési tanácsadás. Részét képezik továbbá a végzendő gyakorlatsor pontos kivitelezéséhez szükséges, az izomműködést tapintással és különböző testhelyzetekben is egyértelműen megéreztető gyakorlatok és próbák, valamint az erősítési terv, amely az alapgyakorlatokra épített rugalmasan, fokozatosan fejlődő tendenciájú tréning program. Elsajátítása történhet rövid, lényegretörő 4 órás alaptanfolyam + gyakorló órák keretében, illetve gyógytornászok alkotásaként készült szakkönyv (Tápainé-Kovácsics-Friedrichné: Gátizomtorna), vagy DVD (Sasvári Éva: Intim Torna - A gátizmok gyógytornája) segítségével.2. Kriston Intim Torna módszer

Eredetét tekintve medencefenéki izom erősítő tréning, amely szerzője által hirdetetten "1986-ban, természetesen felbukkant tudás", szexgimnasztika néven. Valójában a módszer alapvetően a Kegel-gyakorlatok és kapcsolódó egészségügyi, szexuálterápiai, egészségnevelési ismeretek adaptálása, melyre Kriston első könyvében - "Intim női torna" c./1991./ - még hivatkozik is önmaga igazolására: "1990 májusában rábukkantam egy olyan szakirodalomra, melyet az amerikai Kegel professzor írt....A tornát 4x2 hetes szakaszokban, napi 1 órán át végezték/ilyen jellegű hosszabb intim torna kazettát tervezünk készíteni/. E rövid idő alatt is a betegek 75 százalékánál átlagosan 74 százalékos javulást tapasztalt....Az általam alkalmazott gyakorlatok több lényeges pontban is rokoníthatók Kegel professzor eljárásával. Így bizonyítottnak látjuk, hogy eredményeim nem esetlegesek./A párhuzam lényege nem a gyakorlatokban van, mert azok eltérőek, hanem abban, hogy mindkét eljárás ugyanazt az izomcsoportot célozza meg! / Szerzője későbbi hirdetései szerint viszont "saját felfedezésű, egyedi" módszer, a laikusok számára érthetőbb, "intim torna" elnevezéssel, a szakirodalmak (hivatkozás nélküli) folyamatos adaptálásával, a téves saját elméletek (pl.a záróizmok elöl-hátul önálló, elkülönített működése, működtetése) folyamatos korrigálásával is fejlesztve! A köznyelvi megnevezés újdonsága okán, a tartalom is teljesen újnak való beállításával - számos publikációban, a második, átszerkesztett Kriston könyvben is - , már "saját felfedezésként" hirdetett módszer, 1986. évtől, a Kegel gyakorlatokat ismertető "INTIM" c. szexuálterápiai ismeretterjesztő lap cikke megjelenésének évétől eredeztetve tevékenységét! A Kriston módszer , egyre bővülő változtatásokkal, de lényegi tartalmát, gyakorlatanyagát tekintve, a már feltalált Kegel-gyakorlatok "medencealapi izomzat erősítő tréning"-je, és eredményessége is alapvetően ennek köszönhető! Az elmúlt évek folyamán, a
Kriston Intim Torna módszer torna tanár szerzője testnevelés-, edzéselméleti kiegészítésekkel és egészségnevelési-szexuális-mentális ismeretek összegyűjtött és folyamatosan kiegészülő anyagaival bővült. Így napjainkra népszerű, már 12 órás egészségügyi személyiségfejlesztő tréninggé vált, melynek lényege továbbra is az intim torna gyakorlatok megtanítása az inkontinencia megelőzésére, gyógyítására, valamint a medencefenéki izmok megerősítéséhez kapcsolódó egyéb pozitív hatások (szexualitás, menses, stb..) érvényesítésére.

A medencealapi izomzat megerősítését szolgáló, a kegeleket kiegészítő módszertana a testnevelés tudományokból átvett, a végtagok és törzs izomzata megerősítésének edzéselméleti ideológiája, - ahogyan azt egy testnevelő tanár tanulja - a mozgástanulás és -tanítás egyszerű lépéseiből a bonyolult felé haladva, valamint a gyorsaság, az ügyesség fejlesztésének edzéselméleti alapjai, melyek nem adaptálhatóak a medencefenéki izmok megerősítési módszertanára!
Ugyanakkor nem hasonlíthatóak a mimikai izmok működéséhez - az arc és a száj körüli izmok, kétoldali, elszigetelt külön-külön működtetéséhez - sem, miután azok agykérgi irányítású, valamint perifériás(testtájéki) beidegzése egészen más rendszerű!! Néhány szakorvos támogatásával - akik járatlanok a módszertanban - tudományosan teljes mértékben megalapozottnak tűnik a módszer, holott éppen a lényegét, az intim torna módszertanát, a Kegel gyakorlatokat kiegészítő gyakorlatanyagát illetően nem az, melyet a neuroanatómiai, neurofiziológiai és funkcionális anatómiai tudományos tények bizonyítanak!

A medencefenéki izomzat - megfelelő agykérgi területek meghatározó beidegzése alapján - nem alkalmas a "megideologizált algoritmus fantázia, széttagolt irányításfejlesztési gyakorlatok" kivitelezésére, mert éppen az ellenkező mozgáskoordináció, a minél egységesebben és erősebben két oldalról középrezáró és a húgyhólyagot, méhet, végbelet minél magasabban alátámasztó funkció a feladata, ezen szervek "prolapsusának", "előesésének", azaz "lesüllyedésének" megakadályozásában! Az un. "gyűrűs" záróizmok objektív mozgáslehetősége és feladata a szoros "körzárás", a vizelet- és széklettartalom biztonságos megtartása, így oldalra kimozdításuk nem lehetséges! Ezt a világ egészségügyi szakirodalmai, vizsgálati eredményei egyértelműen és egyöntetűen bizonyítják! Ezért nem is található sehol a világon hasonló módszertan ott, ahol orvostudományi, fizioterápiás, egészségnevelési szempontból is jól kontrollált, átfogó, teljes körű szakmai ellenőrzés és gyakorlat működik , és a vonatkozó, felhasznált szakirodalom, szerzői jogi szempontból kötelezően feltüntetendő, így nem átnevezhető! Valamint a szigorúbb és egyértelmű jogszabályok alapján, - egészségbiztosítási szempontból is - hozzáértő hatósági szakmai szűrön kellene átmennie egy módszernek az akkreditáláshoz és a felnőttképzési lehetőséghez.Kriston módszere 10 évig biztosan nem volt akreditálva,mégis tanitotta,  nem tudni mi a mai heyzet.

kriston sajátos "szakmai" elméleti fejtegetései, - melyek főként a trénerképzésben jutnak kifejezésre -, illetve módszertana bonyolult gyakorlatvariációs leképeződése nélkülözik a neurológia, idegélettan, funkcionális anatómia tudományos megalapozottságát,
miután soha, senki nem vizsgálta felül ilyen szempontból módszere tudományos megfelelőségét - holott a módszertan lényege ezen alapul - , illetve azonosságát és különbözőségét a Kegel módszertől!

Tanításaival ellentétben, a záróizmok beidegzésük alapján elkülönítetten, "mozgásközpont áthelyezéssel" nem tudnak működni, és a gátizmokkal, medencefenéki izmokkal egyetemben oldalra sem kimozdíthatók,"masnit"sem lehet kötni velük! Mégis szerepel ilyen végrehajthatatlan gyakorlat a tréningjein. Kivitelezési kudarccal,  A szeméremtájéki "elszigetelt", vagy jobbra-balra mozdító érzetek csupán "szubjektív érzetek" a "hit" segítségével, ami valójában érzéki csalódás adott testhelyzetek és azok variálása kapcsán! Miután így mindig más testérzet keletkezik a szeméremtest tájékon, más-más külső izmok (far-,combizom) "tudattalan, észrevétlen" működtetésével, és így - bár akarva-akaratlanul is történik gátizomműködés is, aminek eredménye is van -, de alapjában véve eltereli a figyelmet a lényegről, és sokakat teljesen összezavar testi érzeteikben.(Számos nemzetközi egészségügyi klinikai vizsgálat, tanulmány bizonyítja ezen testérzeti zavarokat, és az ebből adódó hibás izomműködtetéseket!) Ugyanakkor, illetve éppen ezért "az érzetek eléréséhez" káros, hasprést előidéző mozgásokat is végezhetnek és végeznek is sokan! Így a téves izomfeszítések magukban rejtik a húgyhólyag, méh, végbél káros süllyedését, a medencefenéki izomzat - haspréssel, lefelényomó hatás következtében való - gyengítését, nyújtását, így az inkontinens tünetek esetleges megjelenését, vagy erősödését, amint ez a gyakorlatban is számos esetben előfordul!

Akik szerencsésen nem végeznek rossz mozgásokat, és a felvázolt, sokféle "rávezető" gyakorlatot próbálgatják végrehajtani, végül is magas ismétlésszámú, mintegy 100 db egységes záróizomszorítást, gátizomösszehúzást végezhetnek, és máris megvan a Kegel gyakorlatok eredményessége, így nagyon sikeresnek ítélik a Kriston módszert! A 132%-os "hüvelyi szorítóerő" fejlődés a beidegzés szerinti objektív működés, azaz a kegelek alapján működő intim izomzat erősödését állít :-(! Az állóképesség fejlődésére, azaz a záróizmok szorításának másodpercekben való megtartási idejének fejlődésére nem ismerünk adatokat, sem a gyorsaság mérésére.

Nagyon
sokaknak, elmondásuk szerint ugyanakkor az a tapasztalata - akik a Kriston Intim Torna módszert könyvből, videokazettáról, ugyanaz áttéve DVD-ére, vagy tanfolyamon próbálják elsajátítani - , hogy megfelelően fejlett testtudattal, szeméremtesttáji érzetekkel "mást éreznek, illetve nem érzik", amit "ráerőltetve" tanítani akarnak számukra. Mégis önmagukat hibáztatják értetlenségükért, miután nem képesek követni a bonyolult rávezető és "irányításfejlesztési" gyakorlatokat, és elsajátítani a gyakorolásra előírt, 7 db - kegeleket is tartalmazó - gyakorlatok mindegyikét . Nem bennük van a hiba, csak kevéssé hiszékenyek, mint mások, és jól működnek saját, természetes testérzeteik, megfelelően jó "testtudattal" rendelkeznek! Sokan azonban feladják, abbahagyják, beletörődve, hogy nem képesek megérteni a tanítottakat, vagy alávetik magukat a szükséges műtétnek, ami egyébként elkerülhető lenne!

A
Kriston Intim Torna államilag nem elismert, nem OKJ-s, egészségügyi szakképző intézmény és szakhatóság által nem minősített, hitelesített és ellenőrzött módszer! A KRANDI Kft.(1061 Budapest, Király u. 14. I/5. ) 2001. óta a Felnőttképzésről szóló 2001. évi CI. törvény szerint a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ engedélye nélkül végezte felnőttképzését! Így a trénerek számára 2001-2007. között kibocsátott "tanusítványok, szakoklevelek" érvénytelenek, a végzettek KIT tréneri tevékenysége engedély nélküli! Kriston szabályellenesen nem között a trénerekkel oktatási szerződést, ami a tanfolyam érvénytelenségét jelnti jogilag. A Krandi Kft.-t (a cég megszűnt,(vajon miért?!, ) és más néven folytatja hasonló tevékenységét) ezen állami foglalkoztatási szerv a felnőttképzéstől  eltiltotta, ami a volt Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján isHIVATALOSAN  megtekinthető volt. 


Habár az intim torna egy egészségügyi, egészségnevelési szakmai prevenciós és rehabilitációs, azaz gyógyító-megelőző módszernek tünteti fel magát.... és tevékenység, mégis a Kriston Intim Torna módszer oktatási engedélyeztetése az "Egyéb, más ágazatba nem sorolható képesítések" közé sorolt NAGY HALZBA TETT felnőttképző programként bejelentett.

Bár sokan evidensnek hiszik, hogy egészségügyi szakképzés, de nem az! Így a képzettséget igazoló tanúsítvány, oklevél - az inkontinencia prevencióját, rehabilitációját és a kapcsolódó orvos- és egészségtudományokat érintően - az egészségügy intézményeiben, vagy önálló vállalkozási formában egészségügyi szakmai munkavégzésre ELVILEG HIVATALOSAN NEM JOGODIT.  2007 IG, SEMMIKÉPPEN!nem jogosít!

Egy egészségügyi vonatkozású módszer "minőségét" nem a "megnevezés" levédettsége, hanem a - teljes mértékben - tudományos tartalma határozza meg! Kriston az intimtorna szót levédette, de mivel az több szempontból támadható, A szabad intim trénerek csoportja, egy frappáns erős szakmai-ügyvédi  keresettel  megtámadta, és meg is nyerte ezt kriston ellen, aki ezt elvesztette!!. kriston - szakmailag jogosan - elvesztette kizárólagos jogát az intimtorna szóhasználatára. így az ma már ismét mindkié, hisz a szó előbb keletkezett A SZAKIRODALOMBAN, mint kriston "munkássága". A Magyar Szabadalmi Hivatalnál, csupán a "Kriston Intim Torna", mint "megnevezés" levédett, ÉS EGYETLEN FOTÓ, de nem a tartalom, miután az alapjában véve már egy ismert, régóta alkalmazott egészségügyi módszer az intim torna, ő előtte is élt

. Ezért az átvett és bizonyított egészségügyi tudományos elméleti és gyakorlati tartalmakon kívül, a Kriston Intim Torna sajátfejlesztésű algoritmus-módszertana, valamint egyéb "önkényes", nem bizonyított egészségügyi megállapításai, tanításai (pl. tampon használat károsító hatása, hüvelyi súlyok erősítő hatásának tagadása, stb..!?), az orvostudomány, főképp a neurológia, idegélettan, funkcionális anatómia és a fizioterápia tudománya felülvizsgálatára szorul!" - írja

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

365325457 url

(AbrtDet, 2022.03.15 09:14)

<a href="https://t.me/filmfilmfilmes/12">Гонка</a>

коли почалась друга світова війна

(AbertDet, 2022.03.04 20:36)

коли закінчиться війна в україні 2022 <a href="http://bitly.com/skilky-shche-bude-tryvaty-viyna-v-ukrayini">скільки триватиме війна в україні 2022</a> коли закінчиться війна в україні 2022 передбачення

csudaságok semmiföldjén

(Albert G., 2018.05.19 08:53)

kriston tornán gyógytornászként vettem részt, még amikor olcsóbb volt, nem ilyen aránytalanul drága a semmiért vagy a majdnem semmiért! Volt egy nem jó intuicióm, és sajnálom, hogy nem hallgattam rá. De annyira rábeszélt a barátnőm. Persze nem csinálom, kidobott pénz volt. Már a barátnőm sem csinálja, mert pont ebben az irányban tanult tovább, és elnézést is kért már azóta tőlem. a pénzéhség minden képzeletet felülmúl... Amilyen korlátozások azóta bevezetésre kerültek, azon csak dörzsölöm a szemem, hogy csipjenekme, igaz.e? Milliós nagyságrendű összegek röpködnek, és életfogytiglan adó, afelé ami ki tudja mit ér! A városunkban lévő intimtorna trénert kriston beperelte. Tőle tudtam meg a hirt hogy most megint elvesztett egy bosszúpert.... beperelte : Azt, aki NÁLA végzett. Azért, amit nála tanult. Ha azt írom noszensz még enyhe voltam... Azért ez már nem semmi, igaz? az meg már valami! hogy Boborján szavaival éljek. :-)

tények

(Dr Sárközi Noémi, 2018.04.30 12:23)

Orvosként vettem részt k.a intimtornáján, így pontosan helyére tudtam tenni, miket hord össze, mi csak hatásvadász szöveg és anatómiailag mi stimmel, mi nem. HÁT NEM SOK! A tanfolyam óraszáma 3x több, mint amire szükség van. Időhúzás az egész az egyre magasabb összegért. a FENTI SZÖVEG SOKKAL INKÁBB SZAKÉRTŐBBENEK TŰNIK, ÉS logikailag abszolút felépitettebb, mint aminek orvosi, szakmai szemmel tanúja voltam! Nem volna értelme sem
egyik sem másik mellé állni, orvos vagyok, a tények pedig tények.

Klau

(Szegedi Klaudia, 2018.04.30 12:15)

Nekem ez k. Andrea sosem volt szimpatikus, egy kingörcs és most megdöbbenve olvasom a fenti cikket. Mostmár mindent értek...érteni vélek... :-)

kérdés

(Erika, 2018.02.10 18:27)

szia Tímea, te ki vagy? Ezt vajon miért küldted vagy miért tetted ide?? Hogy jön ez ide?? válaszolnál???
E

nárcizmus

(Timmo, 2018.02.10 18:08)

A NÁRCISZTIKUS SZOCIOPATA ÉS A ROSSZINDULATÚ NÁRCIZMUS
(NARCOPATH, NARCISSISTIC SOCIOPATH (NSP), MALIGNANT NARCISSISM)
Jellemzően rosszindulatú és romboló ösztönlény, aki környezetét saját gátlástalan céljaira, csupán személyes érdekből, szórakozásból használja ki és teszi tönkre egy sármos álarc mögé rejtőzve. A Föld lakosságának 1%-a nem összetévesztendő az egészséges nárcizmussal rendelkezőkkel. A nárcisztikus személyiségzavar (NPD=Narcissistic Personality Disorder)-ban szenvedő (inkább élvezkedő) egyedek esetében patológiás, azaz kóros nárcizmusról van szó. A narcopatára jellemző a grandiózus, egocentrikus gondolkodás, a csodálatra, elismerésre vágyás, túlzott énközpontúság, az empátia (beleérző képesség), megbánás és mások érzelmeinek, igényeinek, figyelembevételének teljes hiánya; mely antiszociális személyiségzavarral párosul. Ezek az emberek látszatra teljesen normálisak, sőt, kifejezetten sármosak, jellemzően "levesznek minket a lábunkról", mivel Maszkot viselnek. Állapotuk nem betegség, hanem lelki deviancia, nem gyógyítható, nem kezelhető. A Wikipédia angol szócikke az alábbi módon definiálja: Kísérleti, kóros szindróma melyben extrém módon keveredik a nárcizmus, antiszociális személyiségzavar, agresszió és szadizmus. Az ilyen emberek kifejezetten élvezik, hogy másoknak fájdalmat okoznak. Tetteiket látszólag megbánják, de megváltozni nem tudnak. Mivel így vannak kódolva, és a fájdalom okozásától érzik magukat fontosnak és értékesnek, újra ás újra ártanak. Hiába tudja a vámpír, hogy vámpír, attól még vért szív.

nárcizmus

(Timeácska, 2018.02.10 18:07)

http://nemvagyegyedul.com/rejtett-narcizmus/

statisztika...

(statisztika, 2018.02.10 17:38)

statisztika: EZT Z OLDALT EDDIG 196 599 EMBER OLVASTA EL...

188.29.164.104

(188.29.164.104, 2018.02.10 17:26)

188.29.164.104

86.7.195.114

(86.7.195.114 , 2018.02.07 17:38)

86.7.195.114

Bristol Uk

(Rózsa Tünde, 2018.02.04 22:29)

A sztorizasnak igen nagy szerepe ès jelentősège van a tanfolyamon. Ha valaki "időhúzasnak" èrzi, akkor lehet èrdemesebb kicsit mèlyebbre ásni magaban.
Tudomanyos tényeket próbál atadni, könnyebben èrthető pèldák formályában.

Az izmok 'beidegzèse' nem épp Kriston torna kitalacio. Pontosan leírja, hogyan mìlűködik az agy és hogyan tudsz új dolgokat tanítani neki. Pl ha a sportolo elkèpzeli a mozgast az agy nem tud különbsèget tenni, hogy valoban gatat fut vagy csak elkèpzeli. Ez egy közismert tudományos teszt. Ugyanígy meg tudsz tanítani egy csomo mindent aztal, ha felfedezed magadon. Pl a vulkani köszönés. Ha gyakorl9d megy. Vagy èpp a vezetès. Vagy valamilyen bonyolult mozdulat. Az agy tanul ès termèszetessé valik. A gatizomzat is ilyen tud lenni.fokuszalással hatèkonyabbá tehető. Amugy nem mondtak sehol, hogy külön mozgatható, sőt azt igen, hogy egyszerre mozog. A kulcs a fokuszon van. Az oldalra mozdítasról sem úgy esik szó. Ha az oldalso izmokra fokuszalsz, fel tudod ismerni ès erősebben tudsz rá koncentrálni. Ès be tudom feszíteni jobban a jobb oldalon a vègbèlnèl és a bal oldalon a hüvelynèl. Segít a hatèkonyabb edzésben, ha tudod mit csinalsz és hol. Valamint nem rontod el, hogy mit kell szorítani.
A masni lènyege nem a konkrèt szèthúzas. Ha azt hiszed, akkor nem voltál trèningen... a lènyeg a tudatos izomműködès ;-)

Re: Bristol Uk

(Rózsa Tünde, 2018.02.04 22:55)

Rózsa Tünde, már ha így hívnak, mert általában álnéven piszkálódnak a hívek, hívecskék, felkért hívek, küldött spiclik, befizetett provokátor spiclipárok, és palásthordozók.... Olyan tanácsot adsz, amitől itt egypáran a hasunkat fogtuk a röhögéstől... nevetni, röhögni azon, akin akarunk szabad, nem?
megismerni? na jó vicc, túl vagyunk egy smáson... Amiket írtál, azzal kapcsolatban kb 2 perc alatt tennélek zsebre, ha meg akarnálak cáfolni. de nem akarlak. mert drága az időm... értelmesebb dolgokra!!! Hogy kit minek (és minek nem ) választottak meg, :-) erről is hivatalos papapírok vannak. De: NEM ÉRDEKEL! :-) a KONFABULÁCIÓ EGYES FORMÁI BIZONYOS HELYEKEN ÚGY MŰKÖDNEK, HOGY MÁR EL IS HISZI VALAKI, AMIT KONFABULÁL. EZ IS RENDBEN VAN. Azt minősíti, aki konbfabulál, nem mást! ez sem érdekel. :-) Tündike. Minek írogatsz?!?? :-) csináljad. nyomjad.:-) húzzad :-) vonjad. TASZIGÁLJAD. Azt hogy mi szakmai és mi nem, annak már szakmaian utánanéztünk páran, pár lépcsőfokkal feljebb.... Neked ezzel az oldallal nem kell foglalkozni. Élni és élni hagyni!

Bristol Uk

(Rózsa Tünde, 2018.02.04 22:53)

A tamponról az hangzik el, mint a golyoról is, hogy ha nyomast gyakorolsz az izomra, akkor gyengül a vèrellátasa. Ez azt hiszem evidens. Ha pl tampon, akkor a mensi alatt 3-4-5 orát benn van, ès nyomja a hüvely falat, ami így veszít a vérellátásábol. Kb, mintha elfeküdnèd a karod, csak nem èrzed, hogy fáj. És pl golyó használatakor, a nyomas hatására ha jól sejtem hasonló eset jelentkezik, azaz csökken a vèrellatás. Mintha az elfeküdt, zsibbadt izmokkal próbálnal súlyzózni. Nem pont olyan hatèkonyak, mintha teljes vèrellátasú izmokkal csinalnánk a trèninget.
Plusz, csak kérdem, mi történik, ha a gyenge izomzatba golyót rakunk, ès kitüremkedik pl a végbèl irányába? Milyen karos hatasai lehetnek a vègbèl ereire nèzve?
Én most kezdtem menstruácios kelyhet hasznalni, az sem pont a legjobb. De nem edzek benne, az tènyleg marhaság lenne.
A testhelyzet, amiben edzek meg, ha nem baj, én nem vègeznèm ülve, állva. Lehet, ha erős leszek, akkor nem okoz gondot. De kèpzeld el, hogy plankot csinalsz, èletedben először, ès az edző mèg a hátadra is áll. Megcsinalhatod, meg minden, de lehet előtte inkább rákészülnèl kis edzèssel. ;-)

athelas.anita@gmail.com

(ancsa, 2018.01.15 20:23)

Még szerencse, hogy elolvastam... Már majdnem megvettem a dvd-jét. Hol lehet venni hiteles dvd-t, ami valóban a Kegel gyakorlatokat mutatja be? Akár külföldi szakirodalom is érdekelne.

Re: Albert.marianna@freemail.hu

(Pál Bernadett - "Mariannak", 2017.08.17 15:19)

én viszont kristonról nem tudok szuperlatívuszokban beszélni, csak nagyon ellenkező módon, egészen egyszerűen azért, mert van némi benyomásom... MERT EZT TAPASZTALTAM MEG!!! mert túl sok szakmaiatlan momeNtum veszi körül, még 1999 ben voltam nála... farral és nagy csalódással jöttem el az órájéáról, második felén félidőben otthagytam... NEM ERRE SZÁMÍTOTTAM, csak a nagy duma volt... semmi egyéb.... állandóan a pereiről olvastam ezt nem tudom pontosan de tán még a gyógytornászokkal is volt pere vagy mi? ... nem tudom...DE AZT TUDOM, HOGY AZT IS ELVESZTETTE.... Az interneten, és valószínűleg azért szüntette meg a cégét, mert azzal szakmailag valami nagy gáz lehetett... Másik céget csinált, amivel ugyanúgy folytatja a .... :-( a MINISZTÉRIUMBAN DOLGOZVA ÉN EGY SÚLYOS BÜNTETÉSÉRŐL IS TUDOK... véletlen a folyosón... ottt is mennek a hírek jobbra balra...
miért büntették meg vajon ha szabályos volt??? legalább 9 csalódott nővel beszélgettem, a masniról már azóta egy gyógytornásztól Brigittától megtudtam, hogy miért nem tudom megcsinálni, MERT NEM LEHET :-) :-) :-) De jó, hogy nem saját kudarcomnak élem meg egy rossz tanfolyam miatt... A gyógytornászoknál ez tantárgy!!! és bocsánat!!, de nekik jobban hiszek,anatómia vizsgával... mint egy tanfolyamocskának,egész egyszerűen egy butaság... csak üzlet lehet, amin erőlködik, nem tudom menniyre szakmai.... Van a you tubon egy film, amikor a saját idétlen poénján nevet, ez annyira jellemző rá, akkor pont ezért jöttem el, meg azért, mert ismeretlenül is megalázott embereket...juj az ott nagyon nagyon gáz... : az az ön poén nevetés...
Kecskeméten van egy jógás-mérnök lány, akit meg is fenyegetett, (milyen jogon???) azután megtudtam tőle, hogy sorozatban fenyegetőzik... R. azt mondta CÉGszereűen fenyegetőzik... jézusom!!! mik vannak?!? a saját kardjába fog akkor dőlni.... Két féle dolog van a világon a SZERETET és a gyűlölet. Úgy gondolom, AZ fenyegetőzik aki fél... szegény fél... ha rendben lenne, mért fenyegtőzne?? Fenyegetett egy veszprémi gyógytornászt is, ő az unokahugom, ezért tudok róla... nagyon nagy bajban lehet, tudni nem tudom, de sejtem... és sajnos szegénynek nincs már jó híre, viszont amin meglepődöm, vállakat rángatnak... szájakat biggyesztenek a neve hallatán...nem is ismerik már... ha kérdezem. Amikor én problémával keresgettem az interneten, akkor, egy fórumot találtam... ahol egy bizonyos nick néven dícsérgette valaki őt, és amikor megszólítottam, hogy hol lehetne rá jelentkezni, kiderült hogy ő volt az, mert azonnal elmondta hogy mehetek hozzá...(Én vagyok az, és megadta a számot ahol egy beosztottja szervezi a tanbfolyamocskákat) Olyan hiú volt hogy ezt nem hagyhatta ki, de nekem ez nagyon ellenszenves volt akkor... hogy álneveken fényezi magát!!! el is mentem, farral is jöttem ki... :-) azóta sem csinálom, megmondom őszintén... Arra is kíváncsi lennék, hogy ezeket a sorokat ki írta, majd megkérdezem Erikát, mert ő a szerkesztési üzemmódban látja a beirók IP címét... nagy az isten állatkertje, és a férgesse majd kihullik minden szakmában, ezt általánosságban mondom, de így gondolom... aMI LEGSZÖRNYŰBBET HALLOTTAM RÓLA R. TŐL, HOGY EGY NŐRE SZAKMAILAG ANNYIRA NAGYON FÉLTÉKENY VOLT , hogy amikor az egy másik tanfolyamot akart elvégezni, akkor felhívta a tanfolyam tartót, hogy "inkább kifizeti a több százezres tanfolyamot" csak ne engedje amazt elvégezni. De nem jött be a terve... Az, hogy a (melyik) szakmában ki a férgesse, azt általában az idő eldönti, senki más.. semmi más... nem szoktam hozzászólni, de ezt nem bírtam ki, mert a saját bőrömön tapasztaltam. A könyvek amikre utal a "beíró" freemailos,, már jó részét szakmailag visszavonta, hol kégel VOLT HOL NEM , HOL EZ, HOL AZ, HOL VOLT, HOL NEM VOLT... ki tudja már mi a katyvasz és mi nem...

jaj...

(Horváth Éva, Pécs, 2016.11.21 11:06)

Rég ismerem a nőt, és hát mit is mondjak, nem csodálkozom! Nyomul, de ha meghallgatod, érezni, valami LÓláb valahol kilóg. Hallgattam pl, egy ezoterikus konferencián, (nem miatta mentem, dehát... oda is nyomult..) ahol a saját viccein idétlenül röhögött, majd mohón körülnézve látta, más nem nevet. Igen kínos volt... fenn van a you toub-ob... Még a kezdeteknél végeztem nála, tán a 3. évben, nem tudom már... de a sok beígért óra csak átlátszó időhúzás volt... sztorizás, inkább színésznő, mint szakember! aMIRŐL cikkben szó van Sasváritól, a masni, azt senki nem tudta megcsinálni, mostmár értem miért. Azaz tele van hülyeséggel is. Volt egy orvos növendék, aki zavarba is hozta szakmai kérdésével, de erre azóta is mindig csak azt feleli, fejlődik... hát van hova, egész mélyről! Szégyen, hogy szakmai szűrés nem működik országunkban.

xxx

(Lídia, 2013.02.09 14:36)

hááát...több ok miatt is nagy tanulság volt a fentieket elolvasni.
Egyrészt, hogy nem a honlap, hanem egy másik szakmabeli sorai, tehát kivűlállóé...Kriston Intim Torna-t tornáját 2005 ben végeztem el, nagy nagy csalódással.
A sok duma mellett sokszor kilógott a lóláb, és a végén a masnit senki de senki nem tudta megcsinálni a csoportból, ez az öltözőben nyilvánvalóvá vált! Először senki nem hozta szóba, majd kipattant és végül körülálltuk a lányt, és mindenki elmondta ... párnak csak kellett volna sikerülnie, nem??
Most már érthető az is hogy miért. Sok részlet mutatott kóklerséget... húzta az időt, mellébeszélt, lényegtelen dolgokkal órák mentek el...pedig vidékről utaztunk fel, kaposvrár mellől... hárman, batátnők...fizettünk, de sokat késett, (csak nálunk?) és magyarázkodott, nem beszélve hogy sárga csekken kellett fizetni, számlát senki nem kapott. Ezt is érdekes lenne megkapargatni...A torna néha úgy tűnt a semmi variálása...de ő erőltette a szakszerűséget. Adminisztrátor vagyok, nem egészségügyis, de a fentieket elolvasva és magam tapasztalatát visszaidézve, nagyon siralmas az összkép! Tettünk egy próbát, de azt nem mondhatom, hogy megérte...nem nyert!
Lídia S.

elképesztő...

(Kaposvári Ildikó, 2012.11.27 15:14)

elképesztő...

 

 

Profilkép


Képgaléria


Utolsó kép


Elérhetőség

Neudl Erika

intimAVIVAtorna
ErikAVIVAintim
Erikaviva intimgym
skyp: Neurika

00 (31) 492 11 355, 00 36 70 2 48 38 86

neurika@gmail.com

HírlevélArchívum

Naptár
<< Május / 2022 >>


Statisztika

Most: 3
Összes: 361698
30 nap: 5839
24 óra: 266